Vloeiend van vmbo naar mbo
Samenwerking met dertig vo-scholen
Zo’n kleine drieduizend vmbo’ers starten jaarlijks een opleiding bij het Nova College. En dat is best een grote overstap. Om dat soepel te laten verlopen, werken dertig scholen in het voortgezet onderwijs en het Nova College samen aan een betere aansluiting van de onderwijsprogramma’s.
‘Waar je op het vmbo nog ondersteuning van de docent krijgt, wordt op het mbo van je verwacht dat je zelf initiatief neemt. En dat is precies wat vmbo-leerlingen onder meer ervaren tijdens de aansluitdagen die we organiseren’, vertelt Julia van Altena-de Jong. Zij is onafhankelijk projectleider van het project Vloeiend van vmbo naar Nova College. De aansluitdagen zijn een van de initiatieven om een naadloze overstap te realiseren. Tijdens deze praktijkdagen trekken vmbo-leerlingen samen met vmbo- en mbo-docenten op om het mbo-programma te verkennen. Nog voordat de vmbo’ers het roc binnenstappen, kennen docenten en leerlingen elkaar dus al. Docenten weten daardoor beter waar vmbo’ers staan in hun ontwikkeling en wat zij straks nodig hebben op het mbo.
‘Docenten weten beter wat vmbo’ers nodig hebben op het mbo’
Ontdekken
Ook het Haarlem College en het Spaarne College organiseren met het Nova College aansluitdagen voor de mbo-opleiding Helpende zorg & welzijn. ‘Zelfstandig werken is een van de competenties die hoort bij het beroep van Helpende zorg & welzijn. Het is daarom ook het thema van deze eerste aansluitdag. Ze gaan onder meer aan de slag in de keuken. Maar voordat ze daar starten, verzamelen ze zelf de boodschappen in de voorraadkamer. En dat is precies het verschil met een vmbo-opleiding. Daar staan de boodschappen al klaar. Natuurlijk hopen we dat ze ontdekken dat het een leuke opleiding is, maar ook dat ze ervaren dat er op het mbo iets anders van ze wordt gevraagd. En dat ze daar nog in kunnen groeien.’ En er is nog een mooi voordeel van de aansluitdagen: de uitval in het eerste studiejaar is gedaald. Dit komt omdat leerlingen beter weten wat ze te wachten staat.
Leerwinst
‘Door de lesprogramma’s beter op elkaar aan te sluiten, halen we overlap en kennisgaten eruit. De leerwinst die dit oplevert, kunnen vmbo’ers innen op het mbo. Vmbo’ers die de aansluitdagen hebben gevolgd, kunnen op het mbo deze leerwinst benutten door hun kennis te verbreden, te verdiepen of, in sommige gevallen, door te versnellen. Zoals een leerling vmbo-basis die de richting Economie en Ondernemen heeft gevolgd, en die al zo’n achthonderd praktijkuren heeft gehad. Kiest hij op het mbo voor een commerciële opleiding, dan hoeft hij niet opnieuw te leren hoe een kassa werkt, bijvoorbeeld. Hij kan keuzedelen volgen, extra vakken om zijn kennis te verbreden of te verdiepen. Of misschien kan hij al bijna in het tweede jaar starten.’
‘De leerwinst kunnen vmbo’ers innen op het mbo’
Bewuste keuze
De samenwerking houdt ook in dat de vmbo- en mbo-docenten bouwen aan een duurzaam netwerk. Om in beeld te krijgen waar de vmbo’er staat in zijn ontwikkeling, zoeken de docenten elkaar op en bestuderen ze samen hoe het onderwijs nog beter op elkaar kan aansluiten. Daarnaast zitten ook de schoolbesturen met elkaar om tafel om structurele afspraken te maken zodat de samenwerking niet afhangt van individuele initiatieven. ‘De samenwerking wordt daarmee echt gedragen door alle lagen in de organisatie. Bovendien werken de scholen samen, niet omdat het moet, maar omdat we er samen voor kiezen.’
Betrokken vmbo-besturen
- Dunamare Onderwijs
- Stichting Fioretti Teylingen
- Mendelcollege
- Stichting IRIS
- Stichting Voortgezet Onderwijs Kennemerland (SVOK)