ORIËNTATIETRAJECT MBO

Als je nog niet weet wat je wilt

Het Nova College ontvangt extra middelen vanuit het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) om achterstanden, die door corona zijn ontstaan, op te vangen. Daarbij is het belangrijk dat we de leereffecten van deze coronaperiode vasthouden. De middelen besteden we bijvoorbeeld aan activiteiten op het gebied van beroepspraktijkvorming (stage), ontwikkeling digitaal onderwijsmateriaal, activiteiten voor socialisatie en vitaliteit van studenten, professionalisering van docenten en de doorontwikkeling van studieloopbaanbegeleiding en loopbaanoriëntatie en -begeleiding. Zo’n 40 aanvragen zijn toegekend, waarmee we tot eind 2022 aan de slag kunnen. Een succesvol NPO-project is het oriëntatietraject mbo.

Jasper Westhof (17) zat op de havo maar wilde liever een vak leren. Hij moest nog wel de juiste richting vinden. Tijdens het oriëntatieprogramma mbo op de Nova Campus Haarlemmermeer ontdekt hij welke studie bij hem past. Komend schooljaar begint hij met de opleiding Social work.

Diepzinnige gesprekken

Als ik met mensen praat, merk ik dat ik geïnteresseerd ben in hun verhaal. Niet in wat ze oppervlakkig te vertellen hebben, maar wat erachter zit. Dit zit in me, maar het kwam specifiek naar voren tijdens opdrachten van het oriëntatietraject. Ik had zelf nooit bedacht dat dit een sterke kant zou zijn waar ik een opleidingskeuze op zou kunnen baseren.

Havo

Toen ik nog niet wist wat ik wilde worden, kon ik de motivatie niet opbrengen om naar school te gaan en hard te werken voor mijn havodiploma. Ik ben dus gestopt en begonnen met het oriëntatieprogramma bij Nova.

'In het oriëntatietraject wordt heel goed naar jou gekeken en geluisterd'

Individuele en klassikale opdrachten

Het programma duurt een half jaar. Je krijgt de basisvakken Nederlands, Engels en rekenen. Daarnaast krijg je een breed aanbod aan vakken uit de richtingen economie, technologie en zorg & welzijn. Ik stroomde wat later in en viel dus middenin de vakken bouwkunde en ICT. Dat was niks voor mij. Dit programma is gericht op ontdekken wat bij je past, dus het is niet erg als iets je minder ligt. Je doet individuele opdrachten die moeten uitwijzen wat je sterke kanten zijn en wat je wél leuk vindt, maar je doet ook klassikale opdrachten. Het mooie is dat je elkaar dan feedback kan geven en verder kan helpen.

Jij staat centraal

Ik vind het heel fijn dat er goed naar me wordt gekeken. De docenten en studieloopbaanbegeleiders kijken niet naar je cijfers, maar naar jou als persoon. Naar wat je leuk vindt, je kwaliteiten en persoonlijkheid. Ze verdiepen zich echt in mij.

Inspiratie

Ik ben wel eens mee geweest met een familielid naar diens psycholoog. Ik vond het heel interessant. Het is fijn als iemand goed naar je luistert en ik zag ook dat de sessie voor verbetering zorgde. Het lijkt mij mooi om later zelf ook mensen te kunnen helpen.